Anderen lazen ook

Nieuwe munt toegevoegd aan Coinbase, wat is Ethereum Classic?

woensdag 13 juni 2018

Moet je belastingen betalen op je winst?

Velen vragen zich af of dat ze belastingen moeten betalen op hun winst, verdiend door het handelen in cryptomunten. Wel hier is geen sluitend antwoord op, maar we gaan je hier duidelijk maken wanneer je wel belastingen moet betalen en wanneer niet.


Het is dus heel onduidelijk of je winst nu belastbaar is of niet en daarom gaat de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) elk geval apart onderzoeken. Je krijgt dan een vragenlijst voorgeschoteld en op basis daarvan neemt de DVB een beslissing.


Indien je het geld verdient hebt als hobby, door af en toe eens te 'spelen', dan is je winst niet belast. Dus iemand die bijvoorbeeld in 2010 enkele Bitcoins had gekocht en die dat nu met een meerwaarde wilt verkopen, moet niets afstaan aan de overheid.

Daarnaast worden mensen die dit op een professionelere manier aanpakken wel belast. Degene die op meerdere munten tegelijk speculeren en de markt nauwgezet volgen, zal wel een deel van hun winst moeten afstaan. Volgens de overheid vallen deze inkomsten onder de noemer 'Diverse Inkomsten' en die worden belast aan een percentage van 33%.

Vervolgens, als dit je beroep is, word je ook belast zoals iedereen belast wordt. Dan hangt het percentage af van de schijf waarin je terecht komt en dat varieert van 25 tot 50%.

Tenslotte is de vraag hoe dat men dat gaat controleren. De overheid verwacht dat je dat vrijwillig zou aangeven, maar waarom zou je dat doen als je de helft van je winst dreig te verliezen. De wet staat nog niet op punt, maar hanteer het spreekwoord :'Wat niet weet, niet deert.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten