Anderen lazen ook

Nieuwe munt toegevoegd aan Coinbase, wat is Ethereum Classic?

zondag 21 januari 2018

Wat is blockchain?

Hoe werkt de blockchain?

De blockchain is een gedecentraliseerd kasboek. Transacties worden in blokken van enkele mb’s opgeslagen, die vergelijkbaar zijn met de schakels in een fietsketting. Ieder blok krijgt zijn eigen code die correspondeert met het voorgaande blok. Wanneer er in een blok iets gewijzigd wordt, verandert die code en correspondeert niet meer met de voorgaande. Dat geeft een foutmelding waardoor de schakel wegvalt en de ketting knapt.
Alle gebruikers van de blockchain hebben een kopie op hun eigen computer. Dat vormt een tweede veiligheidscheck. Met veel rekenkracht is een afzonderlijke blockchain na een foutmelding te herstellen. Die blockchain correspondeert dan echter niet meer met de kopieën in de rest van het netwerk en is daarmee ongeldig.

Is de blockchain alleen voor cryptovaluta te gebruiken?

Nee, er zijn talloze toepassingen. De techniek kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om eigendomsrechten vast te leggen. Het gaat dan om bijvoorbeeld een transactie waarbij het eigendom van een huis van de ene gebruiker naar de andere overgaat. Momenteel worden talloze toepassingen onderzocht en op de markt gebracht. Zo probeert de gemeente Zuidhorn een aantal gemeentelijke taken toe te passen op de blockchain. De techniek regelt bijvoorbeeld persoonsgebonden uitkeringen. Moeders die van de gemeente een toelage krijgen voor hun kinderen, kunnen die alleen uitgeven bij winkels in de gemeente. De uitbetaling en verwerking loopt vervolgens via de blockchain.

Gebeuren al die verschillende toepassingen allemaal op dezelfde blockchain?

Nee. De blockchain is een techniek om data op te slaan en transacties te verifiëren. Dat gebeurt niet allemaal op hetzelfde platform maar over talloze. Daarbij is er een belangrijk onderscheid: een deel van de blockchains is open voor alle gebruikers, zoals die van bitcoin, andere zijn alleen toegankelijk voor een selecte groep. Deze laatste wordt momenteel veel toegepast in de traditionele financiële wereld.

Lees het hele artikel hier 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten